Ja uwielbiam włoską kuchnię a ten makaron to kwintesencja włoskich potraw.
Dania włoskie są szybkie w wykonaniu, niezbyt skomplikowane i stosunkowo tanie, czemu z tego nie korzystać?
Pomidory, kapary i bakłażan to jest to co kocham najbardziej.
Lubicie włoskie pasty?
Spaghetti alla Norma - Pasta Siciliana wg Jamiego Olivera.
Składniki:
- 2 nieduże bakłażany
- sól morska
- pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 500 ml sosu pomidorowego - u mnie passata pomidorowa
- 300 g makaronu spaghetti
- 50 g startego sera pecorino lub parmezanu
Bakłażany wraz ze skórką pokroiłam w kostkę ok. 2 cm, przełożyłam je na sito, posoliłam i zostawiłam nad miską na 20 minut.
Potem bakłażany opłukałam i osuszyłam.
Posiekałam czosnek, oberwałam listki bazylii i posiekałam łodyżki.
Do dużej miski włożyłam kostki z bakłażana, dodałam oregano, chili i trochę oliwy - tak kilka łyżek, posoliłam i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem, wymieszałam bardzo dokładnie.
W garnku rozgrzałam 2 łyżki oliwy, włożyłam bakłażany, wyrównałam aby leżały jedną warstwą i smażyłam jakieś 5 - 8 minut, mieszałam od czasu do czasu.
Dolałam do garnka jeszcze 3 łyżki oliwy, dodałam czosnek, kapary i posiekane łodyżki bazylii i smażyłam kolejne 5 minut.
Teraz wlałam ocet winny i sos pomidorowy, wymieszałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam bez przykrycia 15 - 20 minut.
Sos w tym czasie odparował i zgęstniał.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
Ugotowany makaron wymieszałam z sosem, dodałam połowę listków bazylii i połowę startego sera, jeszcze raz wymieszałam.
Na talerzu posypałam resztą sera i pozostałymi listkami bazylii.
Smacznego
Przepis kuchni sycylijskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad jeziorem Białym |
Spokój i ukojenie.
2 komentarze
Uwielbiam spaghetti i to prezentuję się wyśmienicie, na pewno skosztuję!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, czekam na opinię czy smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.