Polecam pokusić się o ugotowanie takiego cuda a potem delektowanie się smakiem i delikatnością dania.
Homara kupiłam ugotowanego i zamrożonego w całości.
Szparagi na półkach sklepowych dostać jeszcze można, polecam.
Risotto z homarem.
Składniki:
- 1 ugotowany homar
- 1 pęczek szparagów zielonych - 500 g
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 150 ml różowego wina deserowego
- 1 szklanka ryżu do risotto np. arborio
- 600 ml gorącego bulionu z gotowania ośmiornicy
- 2 - 3 łyżki startego sera - u mnie gouda długodojrzewająca
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
- Najpierw rozmroziłam i obrałam homara.
- Szparagi przełamałam tam gdzie się same łamią, główki odkroiłam a resztę pokroiłam w plasterki.
- Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim cebulkę i pokrojone szparagi, bez główek.
- Smażyłam 3 minuty a potem dodałam ryż i smażyłam kolejne 3 minuty.
- Teraz na patelnię wlałam wino i mieszając pozwoliłam aby wino odparowało.
- Teraz na patelnię wlewałam gorący bulion z ośmiornicy - jeśli takowego nie posiadacie dajcie drobiowy lub warzywny.
- Bulion dolewałam po chochelce ciągle mieszając a następną łyżkę dolewałam wtedy jak pierwsza została pochłonięta przez ryż.
- Przy dwóch ostatnich chochelkach włożyłam na patelnię główki szparagów.
- Risotto jest gotowe jak ryż nie do końca jest miękki a taki "na ząb".
- Wyłożyłam risotto na talerz, ułożyłam kawałki homara i posypałam startym serem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
Budynek Dworca kolejowego z początku XX wieku |
Widzę już, jak poruszały się po nich panie z parasolkami przeciwsłonecznymi i panowie w melonikach z monoklem na nosie.
Budynek dworca oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.