poniedziałek, 11 września 2017

Risotto ze szparagami i homarem

Danie godne mistrzów było na mym stole.
Polecam pokusić się o ugotowanie takiego cuda a potem delektowanie się smakiem i delikatnością dania.
Homara kupiłam ugotowanego i zamrożonego w całości.
Szparagi na półkach sklepowych dostać jeszcze można, polecam.
Risotto z homarem.



Składniki:
  • 1 ugotowany homar
  • 1 pęczek szparagów zielonych - 500 g
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 150 ml różowego wina deserowego
  • 1 szklanka ryżu do risotto np. arborio
  • 600 ml gorącego bulionu z gotowania ośmiornicy
  • 2 - 3 łyżki startego sera - u mnie gouda długodojrzewająca
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony



Przygotowanie:
  • Najpierw rozmroziłam i obrałam homara.
  • Szparagi przełamałam tam gdzie się same łamią, główki odkroiłam a resztę pokroiłam w plasterki.
  • Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim cebulkę i pokrojone szparagi, bez główek.
  • Smażyłam 3 minuty a potem dodałam ryż i smażyłam kolejne 3 minuty.
  • Teraz na patelnię wlałam wino i mieszając pozwoliłam aby wino odparowało.
  • Teraz na patelnię wlewałam gorący bulion z ośmiornicy - jeśli takowego nie posiadacie dajcie drobiowy lub warzywny.
  • Bulion dolewałam po chochelce ciągle mieszając a następną łyżkę dolewałam wtedy jak pierwsza została pochłonięta przez ryż.
  • Przy dwóch ostatnich chochelkach włożyłam na patelnię główki szparagów.
  • Risotto jest gotowe jak ryż nie do końca jest miękki a taki "na ząb".
  • Wyłożyłam risotto na talerz, ułożyłam kawałki homara i posypałam startym serem.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
Budynek Dworca kolejowego z początku XX wieku
Takie dworce cieszyły wówczas oczy swą piękną architekturą.
Widzę już, jak poruszały się po nich panie z parasolkami przeciwsłonecznymi i panowie w melonikach z monoklem na nosie.
Budynek dworca oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger