Uwielbiam żurawinę i jej lekką goryczkę.
Racuchy są idealne na śniadanie albo na deser do kawy, herbaty czy czystka.
Polecam gorąco.
Racuchy drożdżowe z żurawiną.
Składniki:
Zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej T 650
Ciasto:
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 100 g żurawiny
- olej do smażenia
- cukier puder trzcinowy do posypania
Drożdże roztarłam z letnim mlekiem i cukrem.
Dodałam mąkę, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jaja utarłam z cukrem, dodałam mąkę, zaczyn i sól oraz żurawinę.
Wyrabiałam drewnianą łyżką aż na powierzchni ciasta zaczną ukazywać się bąbelki.
Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany.
Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i nakładałam łyżką wyrośnięte ciasto lekko je spłaszczając tworząc racuchy.
Smażyłam racuchy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu oprószyłam je obficie cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Barwinek |
Należy do nich 5 gatunków występujących w Europie, Afryce i Azji.
Rośliny te występują w lasach i zaroślach, są bardzo ekspansywne.
Pięknie kwitną na niebiesko wiosną.
Listków barwinka używam często do święconki jak nie mam borówki czy bukszpanu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.