Pasztet idealny na śniadanie w domu czy w pudełku do pracy.
Smakuje wybornie, jest sycący a całkiem przypadkiem jeszcze całkiem zdrowy.
Troszeczkę go pozmieniałam wg własnego gustu ale naprawdę niewiele.
Polecam gorąco bo teraz jak na stoiskach z owocami świeże figi królują będzie najlepszy.
Zajadamy? zabieramy się do pracy? polecam.
Pasztet z serem i figami, na chlebie.
Składniki:
- 1 szklanka orzechów ziemnych bez soli
- 3/4 szklanki białego sezamu
- 125 g serka ziołowego kremowego - miałam Philadelfia
- 75 g twarogu kremowego naturalnego -miałam President
- 2 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki mleka
- 4 kromki chleba żytniego
- 3 figi
- Sezam i orzechy wsypałam na blaszkę i prażyłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 8 - 10 minut.
- Przestudziłam potem i zmieliłam, pozostawiłam 2 łyżki do dekoracji.
- Ser wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, szałwią i oliwą.
- Dodałam teraz zmielone orzechy z sezamem i dolałam mleka, wymieszałam dokładnie.
- Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni i jak przestygły, ułożyłam na dnie keksówki, tak aby pokryły całe dno.
- Figi przekroiłam na połówki i ułożyłam na chlebie.
- Na wierzch włożyłam ser orzechowy, docisnęłam dokładnie aby nie było pęcherzyków powietrza, posypałam pozostawionymi orzechami i wstawiłam keksówkę do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Potem kroi się łatwo w plastry.
Przepis od Ewy Chodakowskiej.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek zajączek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.