Tak też jest i tutaj papryka ma ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek.
Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę.
Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie dotrwają do końca zimy.
Papryka w musztardzie po chorwacku.
Składniki:
- 12 papryk - miałam czerwoną i żółtą
- 150 ml wody
- 150 ml octu 10 %
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych
- 300 g musztardy - ja użyłam Dijon
- 150 ml oleju
- Papryki umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na kawałki.
- W garnku zagotowałam wodę, ocet, cukier, sól, pieprz i liść laurowy.
- Do gotującego płynu włożyłam pokrojoną paprykę.
- Płynu mało, papryki dużo ale pod przykryciem papryka puści sok i będzie ok.
- Od momentu zagotowania gotowałam 12 minut, jeśli pokroicie paprykę w paseczki wystarczy gotować 5 minut.
- Odcedziłam paprykę z zalewy na sicie, zalewę wylałam.
- Musztardę wymieszałam trzepaczką z olejem i zalałam odcedzoną paprykę, wymieszałam aby zalewa oblepiła kawałki papryki i poprzekładałam paprykę do słoików.
- Na początku wydaje się że mało jest zalewy w słoikach ale papryka puści jeszcze swoje soki więc będzie ok.
- Nie potrzeba pasteryzować ale jeśli chcecie to oczywiście nie jest to zabronione.
- Aby smaki się przegryzły paprykę należy pozostawić na kilka dni.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki |
Czesław Niemen śpiewał że, ..."mimozami jesień się zaczyna...", a ja dodałabym że słonecznikami również.
Uwielbiam słoneczniki.
Przepis dodaję do Akcji Ani "Warzywa Psiankowate 2017"
4 komentarze
Jestem ich bardzo ciekawa. Mam nadzieję, że dodasz do akcji ;)
OdpowiedzUsuńJuż dodane Aniu.
UsuńMam ogrom papryki w tym roku, to już wiem co z nią zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest naprawdę pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.