Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki i smażyć na głębokim tłuszczu.
Deser szybki nawet jak przyjdą niespodziewani goście.
Polecam wypróbować na najbliższych a będą chcieli więcej.
Oponki serowe.
Składniki:
- 125 g masła
- 180 g tłustego twarogu
- 210 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego cukru muscovado
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypnia
Do miski wsypałam cukier, mąkę, wkroiłam masło, dodałam pokruszony twaróg.
Dodałam sól i proszek do pieczenia i wyrobiłam szybko zwarte ciasto.
Ciasto rozwałkowałam na placek grubości 5 mm i wykrawałam kółka a w nich jeszcze jedne kółka mniejszą obręczą albo szklanką.
Smażyłam oponki na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Osączałam je potem na ręczniku papierowym.
Wystudzone posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Inowłodzu |
Mury zamkowe zbudowano z kamienia, w stylu gotyckim, na planie prostokąta z dwiema narożnymi ośmiobocznymi wieżami średnicy około 10 metrów.
Zamek otoczony był murem kamiennym grubości 2,4 m.
1 komentarze
Moja mama takie robi, znikają w zatrważającym tempie ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.