Dziś proponuję w postaci budyniu, kremowego, kwaskowego i przepysznego.
Jako dodatek galaretka z mirabelek ale tutaj pełna dowolność, dajcie ulubiony dżem czy konfiturę.
Jaglany budyń jabłkowy z galaretką z mirabelek.
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 i 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 200 g jogurtu naturalnego 0%
- 1 łyżka miodu faceliowego
- dżem z mirabelek
- cynamon do posypania
Kaszę przelałam wrzącą wodą na sicie i jeszcze chwilę płukałam pod bieżącą wodą.
Zagotowałam wodę ze szczyptą soli i wsypałam do niej kaszę.
Gotowałam 20 minut pod przykryciem na bardzo maleńkim ogniu.
Potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam kaszę na 5 minut aby napęczniała.
Jabłka obrałam, pokroiłam, zasypałam cukrem i rozgotowałam pod przykryciem.
Do kielicha blendera włożyłam kaszę, rozgotowane jabłka, miód i jogurt i zmiksowałam na gładki budyń.
Przelałam do szklaneczek, posypałam cynamonem i nałożyłam po łyżeczce dżemu z mirabelek.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wieża - zamek w Inowłodzu |
Na zdjęciu ruiny jednej z wież.
1 komentarze
Pyszny deser:))Pozdrawiam serdecznie i udanego tygodnia życzę:)))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.