Wątróbka z plastrami kiwi to idealne rozwiązanie dla niedowiarków którzy nie przepadają za tym mięsem.
Lekko kwaskowy smak kiwi idealnie pasuje do mdłej wątróbki.
Gęsia wątróbka z kiwi i pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 400 g wątróbki z gęsi owsianej
- 1 cebula
- 2 kiwi
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- mąka do obtoczenia mięsa
- 50 ml różowego wina deserowego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- ziemniaki
- przyprawa bosforska do ziemniaków
- olej do ziemniaków
Wątróbkę umyłam, oczyściłam, oprószyłam mąką i podsmażyłam na smalcu gęsim na złoty kolor z obu stron.
Zdjęłam wątróbkę z patelni a włożyłam na nią pokrojoną w piórka cebulę, podsmażałam 3 - 4 minuty.
Teraz na patelnię włożyłam plastry obranego kiwi.
Smażyłam 2 minuty, włożyłam wątróbkę ponownie na patelnię,
podlałam winem, posoliłam i oprószyłam pierzem.
Dusiłam pod przykryciem 10 minut.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w cząstki, wymieszałam z przyprawą bosforską i odrobiną olejem.
Piekłam je 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C.
Podałam wątróbkę z ziemniakami i sałatą z jogurtem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Sala obrad na zamku w Inowłodzu |
Zamek wzniesiony w XIV wieku przez darowiznę Kazimierza Wielkiego.
2 komentarze
jak ja dawno wątróbki nie jadłam... ale smaka teraz mam :D
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić, pędź do sklepu po wątróbkę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.