Zapach podczas pieczenia w całym domu, nie można powstrzymać ślinianek.
A po upieczeniu jeszcze ciepłą zajadałam maczając w oliwie, pyszna, polecam.
Włosi zajadają maczając w oliwie i to jest najlepszy sposób aby poczuć jej głęboki smak.
Focaccia na zakwasie z oliwkami.
Składniki:
- 1 kg mąki "00"
- 1 litr zimnej wody
- 150 g czynnego zakwasu żytniego
- 25 g oliwy extra vergin do ciasta + 50 g do polania ciasta przed pieczeniem + 25 g do polania focacci po upieczeniu
- 30 g soli
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
Zakwas przelałam do miski, wymieszałam z 750 ml zimnej wody tak aby nie było grudek.
Dodałam mąkę i oliwę - 25 g i wyrobiłam ciasto.
Pozostawiłam przykryte na 60 minut.
Sól rozpuściłam w 250 ml wody i dodałam do ciasta po godzinie, wciskałam słoną wodę w ciasto rękami, potem mieszałam przy użyciu robota na wysokich obrotach przez 15 minut aż gluten się uwolnił a ciasto odchodziło od ścianek naczynia.
Ciasto przełożyłam do miski natłuszczonej oliwą i pozostawiłam na blacie.
Składałam metodą rozciągania i składania tak jak kopertę na cztery strony świata 6 razy co 40 minut i cały czas trzymałam ciasto na blacie kuchennym aż podwójnie zwiększyło swoją objętość.
Teraz wstawiłam pojemnik z ciastem do lodówki na 14 - 15 godzin, po czym po tym czasie wyjęłam z lodówki i pozwoliłam mu się ocieplić przez 2 godziny.
Piekarnik nagrzałam razem z blaszką do pieczenia do 220 C.
Wyjęłam gorącą blachę z piekarnika i rozciągnęłam na niej ciasto, porobiłam palcami wgłębienia i powciskałam w nie oliwki.
Polałam 50 g oliwy.
Do piekarnika wstawiłam naczynie z wodą.
Piekłam w piekarniku przez 35 - 40 minut aż focaccia się zrumieniła.
Gorącą polałam resztą oliwy.
Smacznego.
Przepis z Fb.
"Podróże małe i duże"
Rezerwat "Niebieskie Źródła" |
Idealne miejsce aby wypocząć po długim i męczącym tygodniu pracy, polecam.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.