Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie czy do obiadu jeśli będzie trzeba użyć chleba.
Łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna ciabatta, polecam.
Ciabatta ziołowa.
Składniki:
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 400 g mąki pszennej T 650
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 - 4 łyżki posiekanych świeżych ziół - tymianek, cząber, majeranek
- 400 ml wrzącej wody
Siemię wsypałam do miski, dolałam 400 ml wrzątku i zmiksowałam.
Jak przestygło wkruszyłam drożdże i dokładnie wymieszałam aż drożdże się rozpuściły.
Mąki wymieszałam z solą i dodałam do drożdży, wyrobiłam zwarte i miękkie ciasto.
Wyrabiałam 5 minut, potem dolałam oliwę i wyrabiałam jeszcze 3 minuty a na końcu wsypałam posiekane zioła i wyrabiałam kolejne 2 minuty.
Z ciasta uformowałam bochenek, ułożyłam go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Przykryłam bochen ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
Bochen podwoi swoją objętość i trwa to około godziny.
Żyletką nacięłam wyrośnięty bochen po długości.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Studziłam ciabattę na kratce.
Smacznego.
Przepis gdzieś z gazety z moimi zmianami.
"Podróże małe i duże"
Pilica |
Długość rzeki to 319 km.
Na zdjęciu Pilica w Spale.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.