Pewna historia wkręciła się jednak tutaj podczas wypieku.
Na FB istnieje grupa Piekarnicza Brać w kręgu której przesyłany był poszczególnym członkom zakwas żytni na mące pełnoziarnistej, 8-letni i ma on mega moc a to dlatego że poszczególni posiadacze dobrze go dokarmiają i dbają o niego.
Ja stałam się również posiadaczką owego zakwasu zwanego "Leonem".
Muszę przyznać szczerze że po reaktywacji zakwasu który dostałam w postaci ususzonej pięknie zaczął pracować i dzięki niemu ten piękny chleb powstał.
Do wypieku chleba dzisiejszego każdy inny zakwas się nada.
Zakwasowy chleb pełnoziarnisty.
Składniki:
Zaczyn:
- 60 g zakwasu
- 200 g mąki pszennej T 550
- 130 g wody
- 400 g mąki pszennej T 650
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka soli
- cały zaczyn
- 300 g letniej wody
Przygotowanie:
Smacznego.
Źródło.
Kaplicę wybudowano najprawdopodobniej w 1082 roku z fundacji Władysława Hermana.
- Do miski włożyłam zakwas dokarmiany 3 razy w ciągu ostatnich 24 godzin.
- Do zakwasu dodałam wodę i mąkę, wymieszałam, nakryłam folią spożywczą, odstawiłam na blat w ciepłe miejsce na 12 godzin.
- Ciasto na zaczyn jest gęste.
- Po tym czasie mąkę wymieszałam z wodą i solą, dodałam zaczyn i wymieszałam ponownie.
- Wyrabiałam robotem z mieszadłem hakowym na średnich obrotach około 8 minut.
- Jeśli wyrabiacie rękoma to trzeba to robić 15 minut.
- Ciasto jest wtedy elastyczne, jednak trochę lepkie, nie należy jednak dodawać mąki aby nie było za bardzo zbite.
- Ciasto przełożyłam do miski z pokrywką, posmarowanej olejem.
- Wstawiłam do lodówki na 10 godzin w tym czasie składając ciasto 4 x 30 minut.
- Ciasto rozciągałam i składałam w tym czasie, nie wyjmując ciasta z miski.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto z lodówki, wyłożyłam na blat, uformowałam bochenek, umieściłam go w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową.
- Nakryłam koszyk folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 3 - 4 godziny.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C wraz z garnkiem żeliwnym z pokrywką.
- Wyrośnięty chleb przełożyłam na papier do pieczenia aby łatwiej było przekładać go do gorącego garnka.
- Chleb nacięłam żyletką i przełożyłam do gorącego garnka, spryskałam wodą, nakryłam pokrywką i piekłam w 240 C przez 15 minut, w 220 C przez 15 minut a potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 25 minut w 220 C.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Idziego w Inowłodzu |
2 komentarze
stosunek bialej maki do pelnoziarnistej /600g:150/ -to nie jet chleb pelnoziarnisty tylko bialy z dodatkiem pelnej maki,
OdpowiedzUsuńOk, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.