poniedziałek, 4 września 2017

Caponata del Antica Stazione di Ficuzza - Caponata z Antica Stazione w Ficuzzie

Oto najpyszniejsza caponata jaką jadłam.
Smaki przenikają się i łączą w pyszną całość, idealne danie z letnich, aromatycznych warzyw.
Caponata to taki sycylijski bigos gdzie prym wiodą bakłażan, pomidory i oliwki.
Zimą już tak nie smakują.
Danie z książki "Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" Matthew Forta.
Jest to przepis kuchni sycylijskiej.
Caponata del Antica Stazione di Ficuzza - Caponata z Antica Stazione w Ficuzzie.


                    Składniki:

  • 5 niedużych bakłażanów
  • 130 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 250 g zielonych oliwek bez pestek
  • 500 g cebuli
  • 125 g czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki cukru pudru - dałam trzcinowy
  • 500 ml sosu pomidorowego - dałam passatę pomidorową
  • 100 g gęstego przecieru pomidorowego
  • 50 g kaparów


Bakłażany umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w kostkę o szerokości 1 cm.
Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oliwy i smażyłam aż lekko zbrązowiały.
Osączyłam usmażone kąski na ręczniku papierowym.
Selera pokroiłam w plasterki i przelałam na sicie wrzącą wodą a potem przepłukałam zimną.
Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oliwy i smażyłam na niej pokrojoną cebulę do miękkości.
Teraz dodałam ocet i cukier.
Gotowałam aż powstała słodko - kwaśna papka.
W dużym garnku wymieszałam i podgrzałam sos pomidorowy i przecier pomidorowy, dodałam słodko - kwaśną cebulę, oliwki, seler i kapary a na koniec podsmażone bakłażany.
Wymieszałam, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Caponata tak jak bigos najlepiej smakuje na drugi albo trzeci dzień.
Smacznego.
Przepis kuchni sycylijskiej.
                                        "Podróże małe i duże"
Statek Jaćwież
Stylizowany na historyczny statek Jaćwingów pływa po Kanale Augustowskim wraz z ubraną w stroje Jaćwingów załogą.
Rejs warto zaliczyć będąc w Augustowie, dużo ciekawych atrakcji.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger