Smaki przenikają się i łączą w pyszną całość, idealne danie z letnich, aromatycznych warzyw.
Caponata to taki sycylijski bigos gdzie prym wiodą bakłażan, pomidory i oliwki.
Zimą już tak nie smakują.
Danie z książki "Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" Matthew Forta.
Jest to przepis kuchni sycylijskiej.
Caponata del Antica Stazione di Ficuzza - Caponata z Antica Stazione w Ficuzzie.
Składniki:
- 5 niedużych bakłażanów
- 130 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łodyga selera naciowego
- 250 g zielonych oliwek bez pestek
- 500 g cebuli
- 125 g czerwonego octu winnego
- 2 łyżki cukru pudru - dałam trzcinowy
- 500 ml sosu pomidorowego - dałam passatę pomidorową
- 100 g gęstego przecieru pomidorowego
- 50 g kaparów
Bakłażany umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w kostkę o szerokości 1 cm.
Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oliwy i smażyłam aż lekko zbrązowiały.
Osączyłam usmażone kąski na ręczniku papierowym.
Selera pokroiłam w plasterki i przelałam na sicie wrzącą wodą a potem przepłukałam zimną.
Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oliwy i smażyłam na niej pokrojoną cebulę do miękkości.
Teraz dodałam ocet i cukier.
Gotowałam aż powstała słodko - kwaśna papka.
W dużym garnku wymieszałam i podgrzałam sos pomidorowy i przecier pomidorowy, dodałam słodko - kwaśną cebulę, oliwki, seler i kapary a na koniec podsmażone bakłażany.
Wymieszałam, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Caponata tak jak bigos najlepiej smakuje na drugi albo trzeci dzień.
Smacznego.
Przepis kuchni sycylijskiej.
"Podróże małe i duże"
Statek Jaćwież |
Rejs warto zaliczyć będąc w Augustowie, dużo ciekawych atrakcji.
2 komentarze
Apetyczna :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję że można zjeść za dużo, pyszna i aromatyczna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.