Robi się szybko tylko trzeba czekać na efekt.
Sami jednak ustalcie sobie godziny dojrzewania ciasta a potem pieczcie pyszne bułki.
Długie dojrzewanie w lodówce sprawia że bułki mają głęboki smak i dłużej zachowują świeżość, są pyszne.
Mają one chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, polecam.
Bułki gryczane na zakwasie.
Składniki:
- 90 g zakwasu żytniego dokarmionego 2 razy w ciągu 24 godzin
- 180 g wody
- 10 g soli
- 200 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 70 g mąki pszennej T 650
Do miski z pokrywką wlałam wodę i dodałam zakwas, wymieszałam.
Teraz dodałam sól i ponownie wymieszałam.
Na koniec dodałam obie mąki i wymieszałam aż woda wchłonęła płyn i ciasto było jednolite.
Przykryłam pojemnik i wstawiłam ciasto do lodówki na 22 - 24 godzin.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat i pozwoliłam mu się ocieplić przez 2 godziny.
Teraz ciasto wyjęłam z pojemnika na blat, zagniotłam, podzieliłam na 10 części.
Z każdej części zrobiłam bułkę i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką.
Pozostawiłam w cieple na 2 - 3 godziny aż bułki podrosły.
Można bułki naciąć żyletką.
Piekłam wyrośnięte bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Młynki do kawy |
W każdym szanującym się domu taki młynek musiał być a jak przyszli goście zapach świeżo mielonej kawy rozchodził się po całym domu.
Młynki oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.