Jest mega słodki i mega pyszny, agrestu dodałam aby złamać trochę tą słodycz i połączenie wyszło idealnie.
Jak piszą koneserzy wszystkie tureckie desery są bardzo słodkie ale i bardzo pyszne, więc od czasu do czasu i taki deser warto spróbować.
Prosty w wykonaniu, idealny do kawy, koniecznie gorzkiej czy gorzkiej zielonej herbaty.
Turecki pudding z agrestem - Sutlac Pudding.
Składniki:
- 5 szklanek mleka
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki ryżu
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki kolorowego agrestu
Mleko wlałam do garnka, wsypałam ryż i gotowałam na maleńkim ogniu aż ryż był miękki, u mnie 15 minut.
Teraz dodałam cukier i chwilę jeszcze gotowałam aby cukier się rozpuścił.
Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do garnka, gotowałam ciągle mieszając jeszcze 5 minut aby deser zgęstniał.
Przelałam pudding do pucharków i pozostawiłam do przestygnięcia.
Udekorowałam agrestem.
Smacznego.
Przepis kuchni tureckiej.
Źródło.
"Podróże male i duże"
Inowłódz |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.