Rabarbalove trwa od maja w nieskończoność, przynajmniej u mnie i dlatego rabarbar wykorzystuję dopóki jest.
Wyszło mi 5 znakomitych, pysznych ciastek idealnych do kawy czy herbaty.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Rabarbarowe tartaletki.
Składniki: 5 ciastek średnia foremek ok. 15 cm
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki mąki graham T 1850
- 1 jajo
- 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
- szczypta soli
- 140 g zimnego masła
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki skórki z limonki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier puder trzcinowy do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę wsypałam do miski, dodałam ksylitol, sól i zimne, pokrojone masło.
- Posiekałam wszystko aby powstała kruszonka.
- Na koniec dodałam jajo i szybko zagniotłam ciasto.
- Owinęłam ciasto folią i włożyłam do lodówki na 30 minut.
- Rabarbar umyłam i pokroiłam na 1 cm kawałki.
- Przełożyłam kawałki rabarbaru do miski, dodałam ksylitol, cukier waniliowy, cynamon, skórkę z limonki i mąkę ziemniaczaną, wymieszałam wszystko dokładnie.
- Ciasto wyjęłam z lodówki, podzieliłam na 5 części i z każdej uformowałam placuszek, którym wykleiłam dno i boki foremek.
- Do środka włożyłam rabarbar, skropiłam go sokiem z limonki.
- Tartaletki piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Wystudzone posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Inspiracja Kwestia Smaku.
"Podróże małe i duże"
Fit park |
Ja jestem ich obecnością zachwycona.
2 komentarze
lubię takie słodkości
OdpowiedzUsuńPolecam są łatwe do wykonania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.