Ma słodki, maślany smak.
Burrata jest specjalnością Apulii - regionu położonego w południowych Włoszech.
Pieczone pomidorki są słodkie i mają nieziemski smak a pesto dodaje całości smaczku, polecam.
Tagliatelle z Burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto.
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g sera Burrata
- 50 g zielonego pesto
- kilka listków bazylii
- sól morska do smaku
- cukier do smaku
Pomidorki pokroiłam wzdłuż na połówki.
Rozłożyłam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przekrojeniem do góry.
Skropiłam pomidorki oliwą, doprawiłam solą i cukrem i piekłam 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 120 C z opcją grzania góra/dół.
Ser przekroiłam, śmietanka wypłynęła do miski, dodałam do niej pesto i zmiksowałam.
Resztę sera pokroiłam w paseczki, dodałam do pesto.
Ugotowałam makaron al'dente i wymieszałam z pesto, dodałam upieczone pomidorki i 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Podałam z listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Okno na świat |
Ja zawsze, tak mam.
4 komentarze
Dawno mnie tu nie było ale to z powodu gości,których miałam w ostatnim czasie:)))znów pyszne danie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Reniu, cieszę się że danie Ci się podoba.
UsuńWow, naprawdę mega przepis! Muszę go przyrządzić.
OdpowiedzUsuńPolecam Karolino.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.