Jest to pomysł na migdałowe, pyszne lody wprost z Sycylii, mega aromatyczne, mega pyszne, po prostu nie da się ich nie zjeść.
Przecież mamy sierpniowe upały i czymś trzeba się chłodzić a czemu nie lodami?
Zabieramy się do pracy.
Sycylijskie lody migdałowe.
Składniki: 4 porcje
- 200 g całych łuskanych migdałów
- 350 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- kilka kropli olejku waniliowego
Migdały zalałam wrzącą wodą i pozostawiłam na 15 minut, osączyłam i wysuszyłam migdały.
W suchym rondlu podgrzałam 150 g migdałów, aby zaczęły wydzielać olejki ale nie za długo aby nie zmieniły koloru.
Zmieliłam migdały w młynku do kawy ale trzeba uważać aby nie za długo bo wówczas z migdałów wydzieli się mleczko i już nie będą dobre do lodów.
Migdały można rozdrobnić również w moździerzu.
Teraz dodałam do utartych migdałów trochę śmietanki aby powstała pasta.
W misce ubiłam żółtka z cukrem na puszystą masę aż stały się białe, dodałam śmietankę i delikatnie wymieszałam.
Na koniec dodałam masę migdałową i olejek waniliowy.
Miskę z masą umieściłam w kąpieli wodnej i podgrzewając mieszałam aż masa zaczęła się zagęszczać.
Uwaga! nie dopuścić do wrzenia.
Zdjęłam miskę z ognia i przestudziłam.
Masę wlałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na około 4 godziny, co godzina mieszałam widelcem aby masę napowietrzyć.
Pozostałe migdały drobno posiekałam i podprażyłam na suchej patelni.
Gotowe lody nakładałam do wafelków i posypałam uprażonymi migdałami.
Smacznego.
Przepis kuchni sycylijskiej.
"Podróże małe i duże"
Koźlarz |
Spacery w lesie ładują znakomicie nasze baterie na następne kilka tygodni, polecam.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.