Niemniej jednak jako dodatek do salsy, warzyw wszelakich czy serka też jest idealny.
Zachęcam do zrobienia włoskiego śniadania.
Śródziemnomorska piada czyli włoski chleb z salsą.
Składniki:
- 3 włoskie pszenne placki piada
- 2 pomidory
- 10 oliwek kalamata
- 4 gałązki bazylii
- 100 g mozzarelli
- 100 g sera kaszkawał
- pieprz czerwony malgaski
- sól morska
Pomidory pokroiłam w drobniutką kosteczkę, lekko je posoliłam i włożyłam na sito aby sok ociekł.
Oliwki wypestkowałam i pokroiłam w kostkę.
Posiekałam bazylię a także pokroiłam w plastry mozzarellę a kaszkawał starłam na tarce o dużych oczkach.
Pomidory wymieszałam z bazylią i oliwkami, posoliłam, dodałam utłuczonego pieprzu malgaskiego.
Na patelni podgrzałam chlebek i jak już był ciepły posypałam go startym serem, ułożyłam na nim salsę, posypałam bazylią i plastrami mozzarelli, złożyłam na pół i podgrzałam na drugiej stronie.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Fontanna Grzybek w Ciechocinku |
Nazwany jest Fontanną "Grzybek" choć w rzeczywistości jest to źródło solanki.
Rozproszony w powietrzu jod znakomicie wpływa na górne drogi oddechowe i znakomicie je inhaluje.
2 komentarze
Prawdziwa śródziemnomorska uczta :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj znowu miałam na śniadanie, prawdziwa uczta, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.