Mamy sezon na cukinię i warto ją wykorzystać do ostatniego owocnika.
Skoro mamy cukinię to teraz tylko kolorowe papryki, oliwki czarne i bakłażan i danie zaraz będzie gotowe.
Czy lubicie takie letnie dania warzywne? a jak z francuskim rattaouille? lubicie? my uwielbiam więc nie mogło go zabraknąć na naszym sierpniowym stole.
Zachęcam do wypróbowania.
Sierpniowe ratatouille.
Składniki: 4 - 6 porcji
- 2 spore cukinie
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 spore cebule
- 2 duże pomidory typu Gargamel
- 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 200 ml białego wina
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wszystkie warzywa umyłam, oczyściłam i pokroiłam na podobnej wielkości kawałki.
Cukinię pokroiłam wraz ze skórką, bakłażana również.
Posiekałam umyte i osuszone wcześniej zioła.
Do dużego garnka wlałam oliwę, wrzuciłam pokrojoną cebulę i smażyłam aż się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę, smażyłam 2 minuty, dodałam cukinię, znowu smażyłam 2 minuty, dodałam bakłażana i ponownie smażyłam 2 minuty.
Podsmażone warzywa zalałam winem i dodałam do nich pokrojone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki.
Dodałam także rozgnieciony czosnek, oliwki osączone z zalewy oraz zioła i przyprawy.
Gotowałam pod przykryciem około 20 minut.
Na koniec doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Rozmaryn |
Na zdjęciu pęczek rozmarynu podwiesiłam pod sufitem.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.