Mamy tutaj trzy rodzaje ogórków czyli zielone, małosolne bądź kiszone i konserwowe.
Razem tworzą doskonałe trio.
Zachęcam do wypróbowania przepisu nie tylko na grilla.
Sałatka grillowa z ogórków i ziemniaków.
Składniki:
- 4 średnie ogórki zielone gruntowe
- 4 średnie ogórki małosolne bądź kiszone
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 2 - 3 cebule
- 7 niedużych ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
Ziemniaki wyszorowałam, ugotowałam w łupinkach a potem pokroiłam w grube plastry.
Ogórki zielone obrałam i pokroiłam w plastry.
Ogórki kiszone i konserwowe osączyłam i pokroiłam w plasterki.
Cebulę po obraniu pokroiłam w plastry i sparzyłam wrzącą wodą na sicie.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce, dodałam posiekany koper, sól i pieprz do smaku.
Wymieszałam majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polałam sałatkę, wymieszałam.
Sałatkę chłodziłam przynajmniej godzinę w lodówce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Młoda czubajka kania |
Mój apel jednak do Was, jeśli nie znacie grzybów, nie zbierajcie, chyba że jakiś Grzybiarz Wytrawny Wam je poleci, bo tak łatwo pomylić grzyb jadalny z trującym.
Nie zrywamy grzybów których nie znamy, podziwiamy je jednak i robimy zdjęcia aby poznać te osobniki bliżej już w domu.
2 komentarze
Bardzo mi się przepis podoba:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.