Pomidory pachnące latem i dodatki w postaci marynowanych karczochów idealnie nadają się na letni obiad.
Danie smakowite i godne polecenia.
Uwielbiam kuchnię grecką a tak podane pomidory przypomniały mi wyprawę do Grecji i smakowite jedzenie.
Pomidory faszerowane karczochami i serem feta.
Składniki:
- 6 średnich pomidorów
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 cebulki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marynowanych karczochów
- 200 g sera feta
- 2 jaja
- szczypta tymianku
- sól morska
- pieprz do smaku
Pomidory umyłam i osuszyłam.
Ścięłam pomidorom górną część tzw. czapeczki.
Łyżeczką usunęłam środek dolnej części pomidorów wraz z nasionami.
Wnętrze pomidora oprószyłam solą i cukrem.
Posiekałam dymkę i czosnek, pokroiłam w kosteczkę karczochy.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłam dymkę i czosnek, dodałam pokrojone karczochy i smażyłam około 5 minut.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszałam pokruszony ser feta, żółtka jaj, podsmażone karczoch, posiekane wnętrza pomidorowe oraz tymianek.
Białka ubiłam na sztywną pianę i wymieszałam z masą serową.
Farszem napełniłam pomidory, ułożyłam je w naczyniu do pieczenia dość ciasno aby się nie przesuwały.
Piekłam pomidory w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Podałam z sałatą.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg zimą |
Tutaj zima w Kołobrzegu w styczniu tego roku.
Temperatura wówczas dochodziła do -15 C i pięknie świeciło słońce.
6 komentarze
OdpowiedzUsuńkołobrzeg widziałam w zeszły roku /co do przepisunsuperhttp://moje-wyroby.blog.pl/
Dzięki Teresa.
UsuńBardzo podoba mi się to połaczenie smaków, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWarte wypróbowania judik, polecam, było pysznie.
UsuńCiekawy farsz. Zdjęcie Kołobrzegu zimą przyniosło mi nieco ochłody ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńJakoś tak zawsze zapomnę Aniu o Twej akcji a potem jest za późno.
UsuńPozdrawiam.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.