Połączyłam, zmiksowałam i placki wyszły obłędne.
Można je podać na słodko albo na słono, wybór zostawiam zjadającym.
Czy wyrzucacie resztki czy są wykorzystywane do innych potraw, super smacznych?
Placki z ryżu i awokado.
Składniki:
- 1 średniej wielkości awokado Has
- 1 szklanka ugotowanego ryżu basmatii
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 do 1 szklanki mąki pszennej T 650 - ilość zależy od wilgotności i wielkości awokado
- 1 łyżeczka sody
- konfitura z pieczonych moreli do podania
Awokado przecięłam wzdłuż, wydrążyłam miąższ, włożyłam do miski, dodałam maślankę i ugotowany, ostudzony ryż, wymieszałam.
Dodałam teraz sodę wymieszaną z mąką i zmiksowałam na jednolite ciasto.
Na patelnię włożyłam łyżkę masy i upiekłam placka, wtedy widać czy dość mąki w cieście i czy placki się nie rozpadają, jeśli jednak się rozpadają trzeba dosypać mąki.
Usmażyłam placki z całej masy na suchej patelni.
Podałam z konfiturą z pieczonych moreli.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Stokrotka |
Jest uprawiana jako roślina ozdobna ale także jako roślina lecznicza.
Kwiat stokrotki działa jako środek tamujący krwawienia z płuc i pęcherza moczowego a także stosuje się jako środek przeciwgorączkowy i ogólnie wzmacniający.
2 komentarze
Fajne i zapewne smaczne połączenia ;)
OdpowiedzUsuńTo wyszło idealne połączenie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.