Nie ma dużo pracy przy nim a efekt jest zachwycający, pyszne danie na talerzu.
Półprodukty można przygotować dzień wcześniej wieczorem a potem tylko wszystko połączyć i zapiec.
Polecam gorąco.
Użyłam tutaj przyprawy gyros własnej produkcji, polecam gorąco, zróbcie sobie sami taki rarytas, bez konserwantów i ulepszaczy.
Pieczony kalafior z indykiem w kurkumie.
Składniki:
- 1 średni kalafior ok. 1 kg
- 500 g filetu z indyka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 3/4 łyżki kurkumy
- sól do smaku
Przyprawy do kalafiora:
- sól do smaku
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego czosnku w proszku
Dodatkowo:
- garść orzeszków ziemnych
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek do posypania
Kalafiora umyłam i osuszyłam, podzieliłam na małe różyczki.
Filet z indyka pokroiłam na kawałki, posypałam kurkumą i przyprawą do gyrosa, dobrze natarłam każdy kawałek.
Ja zrobiłam to dzień wcześniej i włożyłam mięso na noc do lodówki ale można zrobić bezpośrednio przed pieczeniem.
Kalafiora przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wsypałam na niego wszystkie przyprawy, skropiłam oliwą i dobrze wymieszałam aby kalafior był pokryty cały przyprawami.
Kawałki mięsa powtykałam między różyczki kalafiora a całość posypałam orzeszkami ziemnymi.
Całość skropiłam jeszcze oliwą, przykryłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół na 40 - 45 minut.
Ostatnie 10 minut zapiekałam bez pokrywki aby kalafior się ładnie przyrumienił.
Posypałam danie posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Inspiracja z moimi zmianami.
"Podróże małe i duże"
Pilica |
Ciche, spokojne i niewielkie miasteczko, liczące około 1200 mieszkańców.
I my w niej byliśmy i podziwialiśmy nie tylko Pilicę ale jeszcze mnóstwo innych atrakcji, polecam.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.