Takie pesto super smakuje z makaronem spaghetti czy ryżem.
Warto wypróbować przepis by cieszyć się daniem godnym mistrzów.
Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni zalane w słoiczku z wierzchu olejem.
Pesto z rukoli i pistacji.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki pistacji takich jakie u nas sprzedają czyli solonych
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól niebieska perska do smaku
Rukolę umyłam i osuszyłam, przełożyłam do miski blendera.
Dodałam obrane pistacje - u nas ciężko jest dostać niesolone orzechy ale tutaj akurat ich słoność nie przeszkadza, sok z limonki, obrany i pokrojony w plastry czosnek i zmiksowałam.
Powoli dolewałam olej aby pesto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Jeśli jest jeszcze mało słone dodać soli niebieskiej perskiej, ja dodałam.
Pesto można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce zalane z wierzchu olejem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na łące |
Rodzaj liczy około 400 gatunków, występujących na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem Antarktydy.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.