Kasza jaglana i jej przetwory nie zawiera glutenu i nie podrażnia przewodu pokarmowego.
Przyrządzone ze swoim ulubionym farszem będą smakowały wybornie czy będzie on na słodko czy na ostro.
Przepis na same naleśniki znalazłam u Olgi Smile, farsz jest mojego pomysłu.
Naleśniki z pieczarkami i kremowym serkiem ziołowo - pieprzowym.
Składniki: 6 naleśników
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 jaja
- 60 ml oleju
Farsz:
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 150 - 200 g serka kremowego o smaku ziołowo - pieprzowym
- 1 łyżka masła klarowanego
Najpierw zrobiłam naleśniki bo potrzeba trochę czasu na ich zrobienie, chyba że posiadacie wysokoobrotowy blender, wtedy miksujemy i już.
Ja dzień wcześniej, wieczorem przepłukałam kaszę na sicie, potem przelałam kaszę wrzątkiem aby usunąć z niej goryczkę.
Przepłukaną kaszę włożyłam do miski, dolałam mleko i wodę, zamieszałam i wstawiłam do lodówki na 8 godzin.
Rano wlałam całość do kielicha blendera, dodałam jaja i olej i zmiksowałam całość na gładkie, jednolite ciasto.
Smażyłam naleśniki na suchej patelni, jeden po drugim.
Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w piórka.
Smażyłam na maśle pieczarki, cebulę aż zmiękły, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Wyłączyłam ogień i na patelnię dodałam serek, wymieszałam.
Nakładałam na naleśnik porcję farszu, posypałam posiekanym szczypiorkiem i złożyłam go na pół.
Zajadamy od razu bo naleśniki jaglane mimo dodatku jaj czasami się łamią a dopóki są ciepłe są bardziej elastyczne.
Smacznego.
Pomysł na obiad autorski.
"Podróże małe i duże"
Park Zdrojowy w Ciechocinku |
Pięknie odbijają się w wodzie cienie drzew i krzewów.
Wkoło stawu wędruje zaprzyjaźniona rodzina łabędzi, sielsko i anielsko.
Fajne miejsce do wypoczynku.
4 komentarze
Kocham jaglane nalesniki, są przepyszne!
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
To prawda, są pyszne, polecam przepis.
UsuńAle piękne Ci te jaglane wyszły - sama się do nich szykuję powoli *.* Jadłoby się :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie w końcu upiecz, są znakomite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.