Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją co nie zmienia faktu że jest pyszna.
Kalafior po grecku to jakby takie samo danie tylko rybę zastępujemy kalafiorem, mamy w ten sposób pyszne wegańskie danie.
To dla tych którzy chcieliby zjeść na wigilię rybę po grecku ale są weganami i to danie zastąpi im tradycyjne.
Bardzo treściwe i pożywne, polecam na ciepło i na zimno.
Zajadamy ją przez cały rok oczywiście.
Kalafior po grecku.
Składniki: 4 porcje
- 1 nieduży kalafior
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 3 marchewki
- 1 nieduży por
- 2 cebule
- olej do smażenia
- ok. 1/2 szklanki wody do warzyw
- 2 - 3 liście laurowe
- 4 - 5 kulek ziela angielskiego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka kaparów
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę, selera obrałam ze skórki, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Pokroiłam w plasterki oczyszczonego wcześniej pora, w piórka cebulę.
- Na rozgrzany olej włożyłam pora i cebulę i zeszkliłam, dodałam starte warzywa, smażyłam 5 minut, wlałam passatę, dodałam listki laurowe i ziele angielskie, paprykę czerwoną i dusiłam 15 minut do miękkości.
- Kalafiora obrałam z liści, umyłam i podzieliłam na różyczki.
- Po 15 minutach doprawiam do smaku warzywa solą, pieprzem i odrobiną cukru i włożyłam kapary.
- Wyjęłam z garnka połowę warzyw a pozostałą część równo ułożyłam na dnie garnka.
- Na warzywach ułożyłam różyczki kalafiora, ogonkami do dołu, posypałam majerankiem, solą i pieprzem i nakrywam pozostałymi warzywami, lekko je docisnęłam.
- Zalałam warzywa 1/2 szklanki wody i na maleńkim ogniu dusiłam jeszcze 15 minut.
- Sprawdziłam jeszcze czy smak jest ok, a potem to już tylko zajadać.
- Posypałam posiekaną bazylią.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Spływ kajakowy |
Tutaj spływ kajakowy na rzece Pilicy w Inowłodzu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.