Znakomite do kawy czy herbaty a może czystka, z kubkiem kakao też będzie super.
Przepis na grzebyki dostałam od znajomej koleżanki z "Garnka".
Grzebyki krucho - drożdżowe z dżemem z mirabelek.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 12 %
- 20 g świeżych drożdży
- dżem - u mnie z mirabelek
- cukier puder do posypania
Do miski przesiałam mąkę, dodałam żółtka, wkroiłam masło.
Posiekałam wszystko na małe kawałki, wręcz na kruszonkę.
Drożdże wymieszałam ze śmietaną i wlałam do miski, szybko zagniotłam ciasto.
Ciasto włożyłam do lodówki na 60 minut.
Potem wyjęłam ciasto na blat, rozwałkowałam na dość cienki placek ok. 3 mm i pokroiłam na prostokąty 10 cm x 5 cm.
Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyłam pasek dżemu z mirabelek.
Nada się każdy gęsty dżem czy marmolada, powidła.
Założyłam brzeg do środka dociskając go do dna ciastka.
Drugi brzeg nacięłam jak grzebień i ułożyłam ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam grzebyki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Studziłam na kratce.
Jeśli pieczecie z termoobiegiem to w 180 C przez 15 minut.
Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis od Krysi.
"Podróże małe i duże"
Łabędź niemy |
Zamieszkujący Eurazję, zimujący w europie, północnej Afryce i środkowej i południowe Azji.
Jest jednym z najcięższych ptaków latających.
2 komentarze
jak smacznie wyglądają mniamm
OdpowiedzUsuńSmakują wybornie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.