W sklepach znajdziemy mnóstwo mieszanek ale czy nie zdrowiej jest przygotować taką przyprawę w domu.
Nie potrzeba tu wyszukanych przypraw a te które tu używam mniemam że są w każdym domu.
Ja dziś podaję jedną z kilku wersji mojej przyprawy a mam ich jeszcze kilka, o nich później.
Ta dziś podana jest bardzo uniwersalna i pasuje zarówno do mięs jak i warzyw, polecam.
Domowa przyprawa do gyrosa.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- Do moździerza wsypałam ziarna gorczycy, kolendry i kozieradki i roztarłam je na proszek, dodałam pozostałe zioła i przyprawy i dokładnie wymieszałam.
- Tutaj jest porcja na jeden raz, no może dwa razy natomiast jeśli chcecie przygotować więcej przyprawy wystarczy jako miarkę użyć nie łyżeczki tylko łyżki i już będzie więcej albo nawet kubeczka.
- Nie warto jednak przygotowywać za dużo przyprawy bo ona nawet szczelnie przechowywana wietrzeje i nie ma już tego smaku czy aromatu jak pierwotnie.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pilica |
Cudownie można odpocząć i nabrać sił na kolejne trudne dni, polecam.
2 komentarze
Świetna!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Nie tylko świetna ale i aromatyczne i znakomita do dań wszelakich, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.