wtorek, 1 sierpnia 2017

Deser z galaretką i gujawą

Gujawa, guawa, gruszka to rodzaj owoców, obejmujący około 100 gatunków roślin tropikalnych.
Ta moja przypominała smakiem gruszkę i była soczysta.
Dziś gujawę wykorzystałam do deseru, idealnie pasuje.
Na upalne dni znakomity deser, polecam.
Deser z galaretką i gujawą.


              Składniki:

  • 1 owoc gujawy
  • 5 połówek brzoskwiń z syropu
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka cytrynowa


Każdą galaretkę wsypałam do osobnej miski, wlałam do każdej po 400 ml wrzącej wody i wymieszałam.
Przestygnięte wstawiłam do lodówki aby stężały.
Galaretkę pokroiłam w kostkę.
Brzoskwinie również pokroiłam w kostkę a gujawę obrałam ze skórki i także pokroiłam w kostkę.
Układałam w pucharkach: najpierw kostki galaretki z czarnej porzeczki, kawałki brzoskwini, galaretkę cytrynową i na wierzchu pokrojoną gujawę.
Gujawa

Smacznego.
Pomysł własny.
                                         "Podróże małe i duże"
Gujawa
Gujawa zawiera mnóstwo błonnika, witaminy C, witaminy A, flawonoidy, duże ilości potasu, mangan i miedź.
Warto więc zajadać ją na zdrowie.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger