Pracy przy nim niewiele a potem niebo w gębie jak mawiają i można je zajadać na diecie.
Same plusy, do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie też się nada.
Moje sceptycznie nastawione do ciast dzieciaczki pytając a co to, to zielone? potem zjadły ze smakiem.
Polecam serdecznie.
Ciasto z cukinią i borówką.
Składniki: keksówka 30 x 11 cm
- 100 g masła
- 350 ml startej wraz ze skórką cukinii, nie ubijacie w naczyniu, wkładajcie tak jak się ułoży
- 2 duże jaja
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 180 g mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 200 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką.
- Borówki umyłam, osączyłam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
- Rozpuściłam masło i przestudziłam je.
- Piekarnik nastawiłam na temperaturę 175 C z opcją grzania góra/dół.
- Wyszorowałam cytrynę, otarłam ją a potem wycisnęłam sok.
- Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
- Do miski wbiłam jaja, dodałam cukry, skórkę z cytryny, sól i roztrzepałam trzepaczką, dodałam wystudzone masło.
- Teraz dodałam startą cukinię i wymieszałam łopatką.
- Dodałam teraz do ciasta przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia mąkę i sok z cytryny, wymieszałam aż składniki się połączyły.
- Do ciasta wsypałam omączone borówki i delikatnie wymieszałam.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Piekłam 50 - 55 minut.
- Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Kroiłam po wystudzeniu.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gondola |
4 komentarze
Bardzo smakowite ;)
OdpowiedzUsuńIdealne na letnie dni, polecam.
UsuńMuszę wypróbować. Robię muffiny z cukinia i są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I ciasto jest znakomite, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.