niedziela, 27 sierpnia 2017

Chow mein w sosie tajskim z bazylią, tofu i krewetkami

FIT
Dziś obiad po tajsku, czyli szybko, smacznie i wartościowo.
Do makaronu chow mein dodałam krewetki i paprykę czerwoną, pasują do siebie idealnie.
Sos tajski z bazylią dopełnia smaku, więc jak mówiłam szybko, smacznie i pożywnie.
Tajskie dania są pyszne i aromatyczne, idealne na ciepłe dni.
Chow mein w sosie tajskim z bazylią, tofu i krewetkami.


                  Składniki:

  • 180 g tofu naturalnego
  • 270 g krewetek tygrysich
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 1 torebka sosu tajskiego z bazylią - 50 g - holy basil sauce
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska do smaku
  • 200 g makaronu chow mein

Makaron zalałam wrzącą, słoną wodą, nakryłam pokrywką i pozostawiłam na 5 minut, odcedziłam.
Tofu pokroiłam w kostkę 1 cm a krewetki umyłam, obrałam i osuszyłam je.
Paprykę pokroiłam w paski.
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam pokrojone tofu. pokrojoną paprykę smażyłam chwilę, dodałam krewetki i smażyłam aż zmieniły kolor na różowy, jakieś 2 minuty z każdej strony.
Teraz wlałam sos tajski, wymieszałam i chwilę dusiłam, 3 - 4 minuty.
Na koniec dodałam makaron, wymieszałam i podałam na talerzach, udekorowałam listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
"Niebieskie Źródła"
"Niebieskie Źródła" to Rezerwat Przyrody chroniony prawem w Tomaszowie Mazowieckim.
Piękne i klimatyczne miejsce, polecam na odpoczynek małym i dużym, cisza, spokój, śpiew ptaków, szelest liści, skrzypienie drzew, bajka.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger