Do makaronu chow mein dodałam krewetki i paprykę czerwoną, pasują do siebie idealnie.
Sos tajski z bazylią dopełnia smaku, więc jak mówiłam szybko, smacznie i pożywnie.
Tajskie dania są pyszne i aromatyczne, idealne na ciepłe dni.
Chow mein w sosie tajskim z bazylią, tofu i krewetkami.
Składniki:
- 180 g tofu naturalnego
- 270 g krewetek tygrysich
- 1 czerwona papryka ramiro
- 1 torebka sosu tajskiego z bazylią - 50 g - holy basil sauce
- 3 łyżki oleju
- sól morska do smaku
- 200 g makaronu chow mein
Makaron zalałam wrzącą, słoną wodą, nakryłam pokrywką i pozostawiłam na 5 minut, odcedziłam.
Tofu pokroiłam w kostkę 1 cm a krewetki umyłam, obrałam i osuszyłam je.
Paprykę pokroiłam w paski.
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam pokrojone tofu. pokrojoną paprykę smażyłam chwilę, dodałam krewetki i smażyłam aż zmieniły kolor na różowy, jakieś 2 minuty z każdej strony.
Teraz wlałam sos tajski, wymieszałam i chwilę dusiłam, 3 - 4 minuty.
Na koniec dodałam makaron, wymieszałam i podałam na talerzach, udekorowałam listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
"Niebieskie Źródła" |
Piękne i klimatyczne miejsce, polecam na odpoczynek małym i dużym, cisza, spokój, śpiew ptaków, szelest liści, skrzypienie drzew, bajka.
2 komentarze
Z makaronem ryżowym kocham wszystko! :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Jest pyszny, to prawda, zapraszam częściej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.