Dodatkiem do bułek jest starty ser gouda i dzięki temu bułki są znakomite.
Idealne na śniadanie w domu, do pracy, do szkoły, polecam.
Bułki na zakwasie z serem.
Składniki: 6 bułek
- 120 g zakwasu czynnego żytniego
- 50 g mąki żytniej T 720
- 250 g mąki pszennej T 650
- 6 g soli
- 200 g wody
- 30 g startego sera długodojrzewającego gouda + do posypania
- mleko do smarowania bułek
Do miski wlałam zakwas, dodałam sól i wodę, wymieszałam dokładnie.
Teraz wsypałam mąki oraz dodałam starty ser, wymieszałam na tyle aby woda pochłonęła ser i mąkę.
Miskę przykrytą pokrywką wstawiłam do lodówki.
Składałam ciasto rozciągając je i składałam do środka 2 razy co 60 minut.
Ciasto w lodówce spędziło około 18 godzin.
Potem wyjęłam je na blat, uformowałam podłużne bułki, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryłam blachę ściereczką i odstawiłam na 2 godziny w cieple aby wyrosły.
Wyrośnięte bułki posmarowałam mlekiem i posypałam startym serem.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż bułki się pięknie zrumieniły.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Miejsce pracy J.Tuwima |
Dobrze Mu się tu pracowało i nie chciał opuszczać tego miejsca.
4 komentarze
Pamiętam takie bułeczki z czasów szkolnych - mama mi kupowała na drugie śniadanie. Świetnie smakowały podgrzane w piekarniku i polane ketchupem :) Skąd można wziąć ten czynny żytni zakwas? Pierwsze słyszę o czymś takim, a chętnie wypróbowałabym przepis :)
OdpowiedzUsuńDom na etacie, czynny zakwas to taki który pracuje a nie jest uśpiony. Jeśli nie posiadasz zakwasu to yu jest sposób jak go zrobić: http://doowa.blogspot.com/2013/02/jak-zrobic-zakwas.html a potem tylko karmić i masz czynny zakwas na potem, na rok czy dwa. Pozdrawiam.
UsuńFajny przepis, nigdy takich nie jadłam buków a jestem bardzo nimi zainteresowana :P
OdpowiedzUsuńAda piecz Kochana piecz a potem przepadniesz z kretesem, są pyszne. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.