Pochodzi z rejonów Kaukazu oraz południowo - wschodniej Europy.
Mnie smakiem przypomina trochę bardziej soczystą morelę.
Ja dziś z niej zrobiłam pyszny budyń, idealny na deser do kawki czy herbaty.
Polecam również na śniadanie.
Budyń jaglany z hiszpańską nieszpułką.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 obranych owoców nieszpułki
- 300 ml śmietany 10 %
- 2 łyżki miodu faceliowego
- kilka kropli syropu z limonki
- kilka kropli nalewki jeżynowej
- listki melisy do dekoracji
Do kielicha blendera przełożyłam ugotowaną kaszę jaglaną, dodałam śmietanę, obrane i pokrojone nieszpułki oraz miód i zmiksowałam na gładki, kremowy deser.
Trwało to jakieś 8 - 10 minut.
Przełożyłam budyń do szklaneczek i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Przed spożyciem polałam deser kilkoma kroplami nalewki z jeżyn - niekoniecznie i syropem z limonki.
Udekorowałam listkami melisy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Głóg |
Tutaj jeszcze w pełni nie rozwinął swoich płatków a już wyglądał cudnie.
Tutaj w Parku Zdrojowym w Ciechocinku.
2 komentarze
Nigdy czegoś takiego nie jadłam:)))drewniane ściany są pięknym tłem dla wszystkich kwiatów:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne, spróbuj koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.