Deser jest kwaskowy od jabłek, słodki od brzoskwini, chia go zagęszcza a chrupiące borówki nadają mu charakteru.
To znakomite połączenie, to pyszny deser, zachęcam do spróbowania.
Antonówka, borówki amerykańskie, brzoskwinia i chia w jednym deserze.
Składniki:
- 2 duże antonówki - można dać inne ulubione jabłko
- 2 pełne łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia
- 100 ml wody
- 1 duża brzoskwinia
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę, przełożyłam do garnka, wlałam do garnka wodę, wsypałam ksylitol i rozgotowałam pod przykryciem.
Dodałam teraz nasiona chia i gotowałam jeszcze 5 minut.
Jeśli jest bardzo gęste dodajcie trochę wody.
Masę jabłkową włożyłam do pucharków na dno, na niej ułożyłam cząstki brzoskwini, przykryłam drugą warstwą jabłek i na wierzchu ułożyłam borówki.
Jak masa przestygła włożyłam pucharki do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad jeziorem Białym |
To w końcu spektakl którego reżyserem jest sama natura, warte obejrzenia.
4 komentarze
oo, nigdy jeszcze nie miałam okazji czegoś takiego próbować. Super!
OdpowiedzUsuńProsty przepis a mnóstwo zdrowia i pyszności w małym pucharku.
UsuńSmakowicie wygląda ten deser, chętnie wypróbuję Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, warto sobie zrobić taki deser, jest pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.