Zupa jest kremowa, pyszna i dodatkowo bardzo zdrowa.
Polecam gorąco, pieczone ziemniaki idealnie nadają zupie charakteru.
Zupa krem z topinamburu i pasternaku z chrupiącymi ziemniakami.
- 500 g topinamburu
- 50 g pasternaku
- 10 cm białej części pora
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka pasty pikantnej paprykowej sambal oelek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- ziemniaki pieczone do podania
- listki oregano
Przygotowanie zupy:
- Warzywa umyłam i obrałam, pokroiłam w kostkę.
- W dużym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojone warzywa, wlałam bulion i gotowałam przez 20 minut.
- Jak warzywa zmiękły dodałam sól, kmin rzymski i curry i zmiksowałam całość na gładki krem, na koniec dodałam pikantną pastę paprykową.
- Ziemniaki piekłam z solą, pieprzem i ziołami.
- Podałam zupę z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Julianów |
Polecam wędrówki po lesie.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.