Moje ulubione składniki które na pewno wiele osób zajada ze smakiem dziś wylądowały w sałatce na sposób śródziemnomorski.
Sałatka jest mega pyszna, zdrowa i pożywna.
Oliwki obniżają cholesterol, rukola ma "zero" kalorii, czarnuszka leczy wszystko co się da, a awokado obniża poziom złego cholesterolu czyli co? jemy nie tylko dla urody i zaspokojenia głodu ale na zdrowie.
Śródziemnomorska sałatka z awokado, rukoli i oliwek.
Składniki:
- 70 g rukoli
- 10 rzodkiewek
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/4 szklanki migdałów
- 1 awokado
- sok z 1/2 cytryny
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki musztardy
- sól morska
Rzodkiewki pokroiłam w plasterki.
Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, potem wyjęłam łyżką miąższ i pokroiłam w cząstki, skropiłam od razu sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Oliwę wymieszałam z musztardą i solą.
Na talerzu ułożyłam rukolę, awokado, rzodkiewki, oliwki, posypałam czarnuszką i skropiłam sosem, lekko przemieszałam, posypałam migdałami.
Sałatka gotowa.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Krwawnik |
Zajadać należy w sałatkach i surówkach młode listki, są zdrowe i pyszne.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.