Pamiętam jak cała rodzinka zasiadała do stołu w tym dwie małe dziewczynki i wcinaliśmy śledzie, cudne wspomnienia.
Danie typowe dla mojego regionu, ziemi łódzkiej.
Popróbujcie wraz ze mną śmietanowej zupy ze śledziami. a do tego ziemniaczki gotowane w łupinkach czyli obieranki.
Pyszne danie, zachęcam wielbicieli śledzi do spróbowania.
Potrzebne będą tutaj śledzie całe z beczki które maja mlecz.
Potem się go rozciera z solą i cukrem i dodaje do śmietany.
Polecam gorąco.
Śledzie w zupie śmietanowej z obierankami po łódzku.
- 2 solone śledzie z beczki całe
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 cebula
- 600 ml śmietany kwaśnej 12%
- 200 ml mleka
- ziemniaki ugotowane w mundurkach
- mlecz z 1 śledzia
Przygotowanie zupy:
- Śledzie włożyłam do miski, zalałam wodą i moczyłam 6 godzin a co godzinę zmieniałam wodę.
- Moje były wyjątkowo słone, jeśli takie nie są wystarczy moczyć je 2 - 3 godziny.
- Potem wyjęłam ze śledzia mlecz,
- włożyłam go do moździerza,
- dodałam sól i cukier, roztarłam
- a potem przetarłam przez sito.
- Do miski wlałam śmietanę i mleko, dodałam przeciśnięty mlecz, posiekaną cebulę, wymieszałam.
- Śledzie obrałam ze skóry i oddzieliłam od ości, umyłam, pokroiłam na kawałki i włożyłam do zupy.
- Spędziły tam minimum godzinę aby smaki się przegryzły.
- Ziemniaki ugotowałam w mundurkach i podałam do zupy ze śledziami.
Przepis kuchni łódzkiej.
"Podróże małe i duże"
Hosta |
Gatunkiem typowym jest hosta japonica.
Liście idealne do sałatek.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.