Te batatowe kluski z serem smakują wybornie więc polecam je o każdej porze roku.
Wystarczy polać je śmietaną i posypać cukrem i cynamonem aby obiad był gotowy.
Można jednak polać je bułką zrumienioną na maśle i wtedy smakują wytrawnie, polecam.
Serowe knedle z batatami.
Składniki:
- 650 g ugotowanych batatów
- 250 g twarogu półtłustego
- szczypta soli
- 1 jajo
- 3 szklanki mąki pszennej T 650 + do obtaczania
Do podania:
- cukier trzcinowy
- cynamon
- śmietana kwaśna 12%
Bataty obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie i po ugotowaniu przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
Do zimnych batatów wkruszyłam ser, dodałam jajo i mąkę, wyrobiłam gładkie ciasto.
Z ciasta formowałam kulki, obtaczałam je w mące.
Gotowałam knedle w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 1 minutę.
Podałam ze śmietaną, posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Bratki białe |
Oglądacie kwiaty? zrywacie do wazonów? jadacie?
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.