Deser jest przepyszny i warto go serwować na letnich stołach ale nie tylko, zimą też smakuje wyśmienicie.
Wystarczy zmieniać owoce, zamiast bez dodać herbatniki, dodać rodzynki czy bakalie a deser i tak będzie pyszny.
Nie potrzeba do niego maszynki do lodów tylko zamrażarkę albo zamrażalnik, nie może się nie udać.
Polecam gdyż to wyśmienity, włoski deser.
Rolada lodowa z truskawkami i malinami czyli Semifreddo.
Składniki:
- 400 ml śmietanki 36 %
- 3 jaja
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 szklanka truskawek
- 1/2 szklanki malin
- 1 łyżka masła
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 6 - 8 bezików
Przygotowanie semifredo:
- Truskawki umyłam, osuszyłam, obrałam, pokroiłam na połówki i smażyłam na rozgrzanym maśle aż puściły sok a potem sok lekko zgęstniał, oprószyłam pieprzem cytrynowym, odstawiłam do przestudzenia.
- Ubiłam białka na sztywno z odrobiną soli.
- W drugim naczyniu utarłam żółtka z cukrem do białości.
- W trzecim naczyniu ubiłam na sztywno schłodzoną śmietanę.
- Połączyłam teraz zawartość wszystkich misek bardzo delikatnie aby nie uciekło powietrze wtłoczone do jaj i śmietany.
- Teraz dodałam schłodzone truskawki i przemieszałam ale nie za dużo aby masa miała smugi.
- Dodałam pokruszone bezy i jeszcze raz delikatnie przemieszałam.
- Formę keksową wyłożyłam folią spożywczą i wlałam do foremki masę lodową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do zamrażarki na około 4 godziny.
- Po tym czasie semifreddo jest gotowe.
- Przed podaniem wystarczy wyjąć kilka minut wcześniej z zamrażarki i pokroić w plastry.
- Podałam z malinami.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Na Pilicy |
2 komentarze
Ale pyszności:))w sam raz na dzisiejszy upał:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że upałów będzie więcej i deser sprawdzi się.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.