środa, 26 lipca 2017

Sajgonki warzywno - grzybowe

Sajgonki to danie kuchni chińskiej, szybkie do zrobienia a znika z talerzy jeszcze szybciej.
Wystarczy tylko zakupić papier ryżowy a potem rolować i smażyć.
Do sajgonek podać można ryż i ulubiony chiński sos a danie będzie gotowe.
Sajgonki warzywno - grzybowe.

           
             Składniki:

  • 1 paczka papieru ryżowego
  • 1 marchewka
  • kiełki buraka ćwikłowego
  • kiełki rzeżuchy
  • ogórek świeży
  • 1 duży boczniak lub kilka mniejszych

              Do podania :

  • sos sojowy
  • liście sałaty masłowej
  • marynowane muchomorki rdzawobrązowe
  • olej do smażenia


Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Ogórka wraz ze skórką także pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Boczniaka pokroiłam w długie paski.
Arkusz papieru rozłożyłam na blacie, posmarowałam ciepłą wodą z obu stron aby zmięknął i układałam na nim porcję marchewki, ogórka, bocznika, oraz kiełki.

Zawinęłam tak jak zawija się gołąbki czyli najpierw boki a potem w rulon.
I tak do wyczerpania składników.
Smażyłam sajgonki w głębokim tłuszczu aż się zrumieniły.
Podałam na sałacie z sosem sojowym i marynowanymi muchomorkami rdzawobrązowymi.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej własny.
                                          "Podróże małe i duże"
Fiołki
Fiołki ze zdjęcia spotkałam w maju w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi, pięknie pachniały i cieszyły oko.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger