Wystarczy tylko zakupić papier ryżowy a potem rolować i smażyć.
Do sajgonek podać można ryż i ulubiony chiński sos a danie będzie gotowe.
Sajgonki warzywno - grzybowe.
Składniki:
- 1 paczka papieru ryżowego
- 1 marchewka
- kiełki buraka ćwikłowego
- kiełki rzeżuchy
- ogórek świeży
- 1 duży boczniak lub kilka mniejszych
Do podania :
- sos sojowy
- liście sałaty masłowej
- marynowane muchomorki rdzawobrązowe
- olej do smażenia
Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Ogórka wraz ze skórką także pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Boczniaka pokroiłam w długie paski.
Arkusz papieru rozłożyłam na blacie, posmarowałam ciepłą wodą z obu stron aby zmięknął i układałam na nim porcję marchewki, ogórka, bocznika, oraz kiełki.
Zawinęłam tak jak zawija się gołąbki czyli najpierw boki a potem w rulon.
I tak do wyczerpania składników.
Smażyłam sajgonki w głębokim tłuszczu aż się zrumieniły.
Podałam na sałacie z sosem sojowym i marynowanymi muchomorkami rdzawobrązowymi.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Fiołki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.