Tym razem nadziałam je kaszą kuskus i kiełbasą wiejską.
Efekt znakomity więc polecam gorąco, obiad na stole.
Lubicie te pieczarki olbrzymy? jadacie?
Portobello z kuskusem i kiełbasą.
Składniki:
- 4 pieczarki portobello
- oliwa z oliwek
- 4 plastry sera salami + do posypania wierzchu
- 150 g kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 żółtej papryczki chili
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki ugotowanej kaszy kuskus + do podania
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka masła klarowanego
Z pieczarek odcięłam ogonki i je posiekałam, kiełbaskę pokroiłam w kostkę, paprykę czerwoną i chili pokroiłam w kosteczkę.
Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam.
Kuskus zalałam wrzątkiem, posoliłam, przykryłam pokrywką na 5 minut aby się ugotował.
Na patelni na maśle klarowanym podsmażyłam cebulę i czosnek, pokrojoną kiełbasę, posiekane ogonki grzybów oraz paprykę.
Zawartość patelni wymieszałam z ugotowaną kaszą - 3 łyżki, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek skropiłam w środku oliwą, i do każdego włożyłam plaster sera salami na dno.
Każdy kapelusz napełniłam farszem lekko go ugniatając, a po wierzchu posypałam startym serem salami.
Piekłam pieczarki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Podałam z kaszą kuskus.
Smacznego.
Przepis wg Przemka.
"Podróże małe i duże"
Wiosna |
Pierwsze owady zagościły w słonecznych płatkach, wiosna to piękna pora roku choć późno przyszła w tym roku.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.