Mięso natarte kurkumą ma jedyny i niepowtarzalny smak.
Dodatek warzyw wzbogaca doznania smakowe.
Polecam gorąco na letni obiad.
Polędwiczka wieprzowa w kurkumowej skorupce.
Składniki:
- 500 g polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki kurkumy w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- pieczone ziemniaki do podania
- kolendra do posypania
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Polędwicę umyłam osuszyłam i natarłam sosem sojowym i kurkumą.
Zostawiłam na 2 -3 godziny do zamarynowania.
Polędwicę obsmażyłam na oleju ze wszystkich stron, przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Obsypałam mięso pokrojoną w piórka cebulą i pokrojoną w paski papryką.
Podlałam mięso wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 30 - 40 minut.
Podałam z pieczonymi ziemniakami posypane kolendrą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Droga |
Ten deptak prowadzi do malowniczych zakątków w Ogrodzie botanicznym w Łodzi.
2 komentarze
Uwielbiam potrawy z kurkumą :)
OdpowiedzUsuńGosiu a ta polędwiczka jest wyśmmienita, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.