Mają mięciutkie wnętrze i chrupiące brzegi.
Ryż wystarczy ugotować dzień wcześniej aby był chłodny wtedy lepiej się je smaży.
Polecam bardzo gorąco, podałam je z konfiturą z truskawek ale tutaj pełna dowolność.
Placuszki ryżowe.
Składniki:
- 2 jaja
- 2 szklanki maślanki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g ryżu suchego
- szczypta proszku do pieczenia
Ryż ugotowałam w wodzie ze szczyptą soli do miękkości i ostudziłam.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam rozmącone jaja, maślankę i zmiksowałam na gładkie ciasto.
Odstawiłam na 15 minut a po tym czasie dodałam ugotowany ryż, dodałam także cukier i cukier waniliowy, wymieszałam.
Na mocno rozgrzany tłuszcz nakładałam małe porcje ciasta i smażyłam z obu stron a na złoty kolor.
Podałam z konfiturą z truskawek.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bratki |
...Kwiatki bratki i stokrotki
Dla Malwinki dla Dorotki
Kolorowe i pachnące
Malowane słońcem...
4 komentarze
Brzmi bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńI napisze że jest smakowite, polecam.
Usuńzrobiłam i zjadłam. smakuja jakby były z twarozkiem ale smaczne
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowały, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.