Cukier lukrecjowy to nic innego jak cukier z dodatkiem proszku z korzenia lukrecji.
Nie każdy go lubi ale tutaj gra on ważną rolę smakową.
Popróbujcie, zróbcie i opowiedzcie jak smakowało.
W krajach skandynawskich lukrecja jest popularnym i lubianym smakiem, zarówno w słodyczach, jak i w zestawieniach słodko - kwaśnych.
Proszek z korzenia nadaje charakterystyczny, anyżkowy posmak deserom i daniom wytrawnym.
Placki z czereśniami, mascarpone i cukrem lukrecjowym.
Składniki: 4 porcje
- 1 duże jajo
- 375 ml mleka - jakie lubicie
- 230 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 75 g czereśni wypestkowanych i przekrojonych na połówki
- 2 łyżki masła
- 200 g mascarpone
Cukier lukrecjowy:
- 1 łyżeczka lukrecji w proszku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Cukier wymieszałam z proszkiem lukrecjowym.
W misce wymieszałam jajo z mlekiem i po trochu dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Powstało gęste ciasto naleśnikowe do którego dodałam czereśnie.
Na patelni rozgrzałam masło i na rozgrzany olej nakładałam małe porcje ciasta.
Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki podałam z łyżką serka mascarpone, posypane cukrem lukrecjowym.
Smacznego.
Przepis według Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Majowa łąka |
Takie są łąki, przynajmniej większość z nich.
Oczy chłoną widoki aby starczyło na zimowe dni.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.