piątek, 21 lipca 2017

Placki z czereśniami, mascarpone i cukrem lukrecjowym

Placki według pomysłu Jamiego Olivera.
Cukier lukrecjowy to nic innego jak cukier z dodatkiem proszku z korzenia lukrecji.
Nie każdy go lubi ale tutaj gra on ważną rolę smakową.
Popróbujcie, zróbcie i opowiedzcie jak smakowało.
W krajach skandynawskich lukrecja jest popularnym i lubianym smakiem, zarówno w słodyczach, jak i w zestawieniach słodko - kwaśnych.
Proszek z korzenia nadaje charakterystyczny, anyżkowy posmak deserom i daniom wytrawnym.
Placki z czereśniami, mascarpone i cukrem lukrecjowym.


             Składniki: 4 porcje

  • 1 duże jajo
  • 375 ml mleka - jakie lubicie
  • 230 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 75 g czereśni wypestkowanych i przekrojonych na połówki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g mascarpone

               Cukier lukrecjowy:

  • 1 łyżeczka lukrecji w proszku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Cukier wymieszałam z proszkiem lukrecjowym.
W misce wymieszałam jajo z mlekiem i po trochu dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Powstało gęste ciasto naleśnikowe do którego dodałam czereśnie.
Na patelni rozgrzałam masło i na rozgrzany olej nakładałam małe porcje ciasta.
Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki podałam z łyżką serka mascarpone, posypane cukrem lukrecjowym.
Smacznego.
Przepis według Jamie Oliver
                                        "Podróże małe i duże"
Majowa łąka
Miło jest oglądać rzeczy które stworzyła sama natura, nie tknięte ręką człowieka.
Takie są łąki, przynajmniej większość z nich.
Oczy chłoną widoki aby starczyło na zimowe dni.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger