Przepis na te które robię mam jeszcze od mojej babci, są pyszne więc jeśli lubicie takie przetwory to polecam gorąco.
Ogórki, przyprawy, kilka dni na dojrzewanie i zajadamy.
Pikle z ogórków zielonych.
Składniki:
- ogórki zielone gruntowe większe
- baldachy kopru
- gorczyca
- ziele angielskie
- czosnek
- korzeń chrzanu
Zalewa:
Przygotowanie pikli:
Przepis rodzinny.
Czubajka kania, przepyszny grzyb który najlepiej smakuje smażony jak schabowy czyli w mące, jaju i bułce tartej.
Jest jednak wiele możliwości podawania tego grzyba, szukajcie w zakładce grzyby.
- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli niejodowanej
Przygotowanie pikli:
- Ogórki gruntowe umyłam, osuszyłam i obrałam ze skórki.
- Pokroiłam w ósemki.
- Do wyparzonych słoików włożyłam słupki ogórków, dodałam baldachy kopru, wsypałam po 1/2 łyżeczki gorczycy, dodałam po ząbku pokrojonego czosnku oraz 2 -3 ziarnka ziela angielskiego.
- Z wody, soli, cukru i octu zrobiłam zalewę, podgrzewałam aż cukier i sól się rozpuściły, przestudziłam, zalałam ogórki w słojach.
- Zakręciłam słoje nakrętkami i ustawiłam je w piekarniku na blaszce.
- Nastawiłam temperaturę na 150 C z opcją grzania góra/dół i jak piekarnik osiągnął temperaturę pasteryzowałam ogórki przez 15 minut, po czym wyłączyłam piekarnik a słoiki pozostawiłam w nim do wystygnięcia.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania |
Jest jednak wiele możliwości podawania tego grzyba, szukajcie w zakładce grzyby.
10 komentarze
Dorotko,
OdpowiedzUsuńpodoba mi się pasteryzacja w piekarniku. Świetny pomysł.
Miłego tygodnia:)
Dużo mniej pracy, pozdrawiam Łucjo.
UsuńDorotko,
OdpowiedzUsuńczy pikle nie są zbyt ostre?
Pozdrawiam:)
Dla mnie są w sam raz, ale to jest kwestia smaku, więc skoryguj sobie ilość octu jeśli wolisz mniej ostre.
UsuńCzy mroźna zamiast cukru uźyć ksylitolu /cukier brzozowy/ ?
OdpowiedzUsuńJasne że tak.
UsuńCzy można zamiast cukru uźyć ksylitolu?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńIle kilo ogórków na tą porcję zalewy?
OdpowiedzUsuńZalewy jest na 3 słoiczki 500 ml więc około 1000 g ogórków.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.