Pasztet jest znakomity, pachnący, smakuje wybornie.
Polecam koniecznie bo jest w nim dużo warzyw korzeniowych, zdrowych i smacznych.
Pasztet warzywny.
Składniki:
- mała brukiew
- 200 g marchwi
- 100 g korzenia pietruszki
- średnia bulwa selera
- duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 100 ml mleka
- 4 jaja
- gałązka rozmarynu
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
Brukiew, marchew, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Umieściłam warzywa w garnku, zalałam wodą jakieś 400 - 500 ml i gotowałam aż warzywa zmiękły, odcedziłam na sicie.
Posiekałam cebulę i zblanszowałam ją na oleju.
Kaszę jaglaną uprażyłam na suchej patelni, zalałam wrzątkiem, odcedziłam, płukałam na sicie pod bieżącą wodą.
Zagotowałam w garnku wodę z solą i wrzuciłam kaszę, ugotowałam na sypko, odcedziłam, ostudziłam.
Bułki namoczyłam w mleku, a jak zmiękły odcisnęłam je.
Wszystkie składniki włożyłam do miski, dodałam igiełki rozmarynu, jaja, sól i pieprz, wyrobiłam rękami masę.
Formę wysmarowałam masłem, przełożyłam masę do formy, wyrównałam wierzch i posypałam wcześniej uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcja grzania góra/dół przez 40 - 45 minut aż wierzch się zrumienił.
Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam i wstawiłam do lodówki aby pasztet się ściągnął.
Smacznego.
Przepis kuchni kaszubskiej.
"Podróże małe i duże"
Fiołek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.