poniedziałek, 10 lipca 2017

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem smakuje wybornie, letnio, aromatycznie i dostarcza organizmowi dużo żelaza.
Polecam omlet ze szpinakiem na śniadanie albo na obiad, wybór zostawiam zjadającym.
Omlet ze szpinakiem.


                 Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka masła
  • sól morska
  • czarny, świeżo mielony pieprz
  • listki z 1 gałązki estragonu


Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paseczki.
Posiekałam cebulę i czosnek.
Na patelni podgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
Teraz na patelnię włożyłam szpinak, posoliłam i oprószyłam pieprzem i dusiłam 3 - 4 minuty.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na puszystą pianę.
Żółtka utarłam, dodałam mąkę i ubitą pianę i delikatnie wymieszałam.
Masę jajeczną wylałam na patelnię ze szpinakiem, posypałam startym serem i estragonem i smażyłam pod przykryciem na maleńkim ogniu jakieś 15 - 20 minut.
Na talerzu podałam z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                           "Podróże małe i duże"
Rzepak
Wspomnienie. 
Jest maj a wkoło żółte połacie rzepaku, uwielbiam ten moment.
Świeci słońce i odbija się w łanach żółtych kwiatów rzepakowych,
brzęczą pszczoły zbierając pyłek na pyszny miód.
Lubicie ten czas?

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger