Polecam omlet ze szpinakiem na śniadanie albo na obiad, wybór zostawiam zjadającym.
Omlet ze szpinakiem.
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- garść świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka koktajlowych pomidorków
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 łyżeczka masła
- sól morska
- czarny, świeżo mielony pieprz
- listki z 1 gałązki estragonu
Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paseczki.
Posiekałam cebulę i czosnek.
Na patelni podgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
Teraz na patelnię włożyłam szpinak, posoliłam i oprószyłam pieprzem i dusiłam 3 - 4 minuty.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na puszystą pianę.
Żółtka utarłam, dodałam mąkę i ubitą pianę i delikatnie wymieszałam.
Masę jajeczną wylałam na patelnię ze szpinakiem, posypałam startym serem i estragonem i smażyłam pod przykryciem na maleńkim ogniu jakieś 15 - 20 minut.
Na talerzu podałam z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Rzepak |
Jest maj a wkoło żółte połacie rzepaku, uwielbiam ten moment.
Świeci słońce i odbija się w łanach żółtych kwiatów rzepakowych,
brzęczą pszczoły zbierając pyłek na pyszny miód.
Lubicie ten czas?
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.