My a i owszem, uwielbiamy botwinkę więc tym bardziej śniadaniowo smakuje wybornie.
Omlet usmażyłam dla nas dwojga aby był pokaźny i faktycznie był za pokaźny, nie daliśmy rady go pochłonąć na raz.
Można zmniejszyć ilość składników albo usmażyć taki dla 3 osób.
Botwinkowy omlet.
Składniki:
- 6 jaj
- 100 g mozzarelli
- 2 - 3 gałązki oregano
- 1 burak z liśćmi
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka masła klarowanego do buraczków
- 1 łyżeczka masła klarowanego do omletu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Jaja wybiłam do miseczki, roztrzepałam widelcem z solą i pieprzem.
- Buraka wraz z liśćmi umyłam i pokroiłam.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim buraka wraz z listkami.
- Podlałam octem i dusiłam pod przykryciem 2 - 3 minuty, posoliłam.
- Na patelni do omletu rozgrzałam masło, wylałam na nie roztrzepane jaja, porozrzucałam botwinkę, listki oregano i na wierzchu ułożyłam plastry mozzarelli.
- Smażyłam na małym ogniu pod przykryciem aż brzegi się zrumieniły a ser roztopił.
- Omlet gotowy, zsunęłam go na talerz.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Motor z koszem z II wojny światowej |
Takim motorem wprost z II wojny światowej można zwiedzać teren bunkra i teren wokół niego.
Frajda dla wielbicieli militari.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.