wtorek, 11 lipca 2017

Omlet z botwinką

Omlet z botwinką na śniadanie? lubicie?
My a i owszem, uwielbiamy botwinkę więc tym bardziej śniadaniowo smakuje wybornie.
Omlet usmażyłam dla nas dwojga aby był pokaźny i faktycznie był za pokaźny, nie daliśmy rady go pochłonąć na raz.
Można zmniejszyć ilość składników albo usmażyć taki dla 3 osób.
Botwinkowy omlet.




Składniki:
  • 6 jaj
  • 100 g mozzarelli
  • 2 - 3 gałązki oregano
  • 1 burak z liśćmi
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do buraczków
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do omletu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
  • Jaja wybiłam do miseczki, roztrzepałam widelcem z solą i pieprzem.
  • Buraka wraz z liśćmi umyłam i pokroiłam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim buraka wraz z listkami.
  • Podlałam octem i dusiłam pod przykryciem 2 - 3 minuty, posoliłam.
  • Na patelni do omletu rozgrzałam masło, wylałam na nie roztrzepane jaja, porozrzucałam botwinkę, listki oregano i na wierzchu ułożyłam plastry mozzarelli.



  • Smażyłam na małym ogniu pod przykryciem aż brzegi się zrumieniły a ser roztopił.
  • Omlet gotowy, zsunęłam go na talerz.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
 Motor z koszem z II wojny światowej
Takie eksponaty oglądać można w Bunkrze Konewka k/Spały.
Takim motorem wprost z II wojny światowej można zwiedzać teren bunkra i teren wokół niego.
Frajda dla wielbicieli militari.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger