poniedziałek, 31 lipca 2017

Okrągłe cukinie nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami

Zakupiłam małe okrągłe cukinie i od razu je nadziałam aby potem cieszyć się smakiem pysznego dania.
Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe i bardzo smakowite.
Jeśli tylko spotkacie hiszpańskie cukinie zaraz je zakupcie i nadziewajcie.
Okrągłe cukinię nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami.

Składniki:
  • 4 małe okrągłe cukinie
  • 50 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 średnie kapelusze boczniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • płatki sera radamer
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie cukinii:
  • Cukinię umyłam i obcięłam im czapeczki.
  • Z dolnej, większej części wydrążyłam miąższ i posiekałam go.
  • Posiekałam cebulę i czosnek i podsmażyłam na oleju, dodałam posiekany miąższ z cukinii, smażyłam 1 minutę.
  • Teraz na patelnię włożyłam posiekane boczniaki i mięso, smażyłam mieszając aby zrobiły się małe grudki podsmażonego mięsa.
  • Teraz wlałam na patelnię passatę, dodałam cukier, sól i pieprz, wymieszałam i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Na koniec dodałam suszone oregano.
  • Wydrążone cukinie nadziałam mięsnym sosem i posypałam płatkami sera radamer.
  • Nakryłam każdą cukinię czapeczką.
  • Zapiekałam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 25 minut.
  • Podałam gorące, pycha!
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skalniak
Ten wiosenny jeszcze skalniak spotkałam w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi w maju.
Pięknie kolorowy z sasankami, żagwinem i porostami.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger