Ja zaplotłam chałkę według filmiku na YT ale Wy zaplećcie jak umiecie, link podaję na końcu.
Zabieramy się za zaplatanie? przekonałam do chałeczki?
Najprostsza chałka, pulchna i szybka.
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka, nie gorącego
- 5 łyżek oleju
- 1 duże jajo + 1 jajo do posmarowania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z solą, cukrem i drożdżami.
- Mleko podgrzałam do temperatury takiej aby włożyć palec i nie czuć gorąca i wymieszałam z olejem i roztrzepanym jajem.
- Wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto pozostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, podzieliłam na 6 części i z każdej uformowałam wałek.
- Zaplotłam chałkę jak na filmiku,
- ta pierwsza opcja.
- Potem zaplecioną chałkę ułożyłam w formie do pieczenia,
- można na blaszce i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po wyrośnięciu posmarowałam chałkę roztrzepanym jajem.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Upieczoną chałkę studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki |
Niezapominajki są to kwiatki z bajki!
Rosną nad potoczkiem,
Patrzą rybim oczkiem,
Gdy się płynie łódką,
Śmieją się cichutko,
I szepcą mi skromnie,
"Nie zapomnij o mnie"
Maria Konopnicka
Pamiętacie ten wierszyk?
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.